Dziesięć dziwnych potraw z całego świata

 Japonia - oczy tuńczyka są tak popularne, że można je kupić tanio na rynku rybnym. Mogą być gotowane, przyprawione czosnkiem, sosem sojowym i cytryną, tworząc smaczną przekąskę. Smak jest podobny do ośmiornicy.

rybna potrawa

Smażony pająk - w Kambodży serwowane są smażone pająki, które kiedyś stały się popularne, gdy ludzie głodowali podczas reżimu komunistycznego. Mówi się, że smakują jak kraby.



Zupa z jajek mrówek - W Laosie można zamówić zupę zrobioną z jajek mrówek i zarodków. Zupa jest kwaśna, ale smaczna, przypominająca smak krewetek.

Nos łosia w galarecie W Kanadzie odkryto, że gotując nos łosia z cebulą i ziołami, usuwając włosy i gotując go ponownie, można uzyskać smaczne danie.

Ser z larwami, Włochy: "Casu marzu", znany również jako "ser zgniły", to ser wytwarzany z mleka owczego we Włoszech. Muchy składają jaja w serze, a larwy pozostawiając odchody nadają serowi ostry smak. Jest zakazany w UE z powodu zagrożeń dla zdrowia.

Jaja stuletnie, Chiny: Jaja w Chinach są pokryte gliną, popiołem i solą i pozostawiane na kilka miesięcy. Żółtko zmienia kolor na zielony, tworząc wyjątkowy smak i zapach.

chińska potrawa


Huitlacoche, Meksyk: Meksykanie uwielbiają grzyb o nazwie huitlacoche, który rośnie na kukurydzy, powodując guzkowe narośla. Ma słodki, dymny smak i jest bogaty w witaminy.

Fermentowany, suszony rekin, Islandia: Na Islandii mięso rekina jest fermentowane i suszone przed spożyciem. Proces ten usuwa toksyny, a przysmak nazywa się "hakarl".

Żywe kałamarnice, Korea Południowa: Sannakji to południowokoreańskie danie z surowej kałamarnicy podawanej, gdy jest jeszcze trochę żywa. Jeśli nie zostanie odpowiednio przeżuta, macki mogą spowodować zadławienie.

Świnka morska, Peru: Świnki morskie, zwane cuy, są powszechnie zjadane w Peru. Podawane są pieczone lub smażone i mają smak podobny do mięsa kurczaka lub kaczki.

Teraz możesz wymyśleć własną wycieczkę, pełną unikalnych wrażeń kulinarnych.

Admin

Digital art creator, and big fan of the beautiful art.

Prześlij komentarz

Nowsza Starsza