Japonia - oczy tuńczyka są tak popularne, że można je kupić tanio na rynku rybnym. Mogą być gotowane, przyprawione czosnkiem, sosem sojowym i cytryną, tworząc smaczną przekąskę. Smak jest podobny do ośmiornicy.
Smażony pająk - w Kambodży serwowane są smażone pająki, które kiedyś stały się popularne, gdy ludzie głodowali podczas reżimu komunistycznego. Mówi się, że smakują jak kraby.
Zupa z jajek mrówek - W Laosie można zamówić zupę zrobioną z jajek mrówek i zarodków. Zupa jest kwaśna, ale smaczna, przypominająca smak krewetek.
Nos łosia w galarecie W Kanadzie odkryto, że gotując nos łosia z cebulą i ziołami, usuwając włosy i gotując go ponownie, można uzyskać smaczne danie.
Ser z larwami, Włochy: "Casu marzu", znany również jako "ser zgniły", to ser wytwarzany z mleka owczego we Włoszech. Muchy składają jaja w serze, a larwy pozostawiając odchody nadają serowi ostry smak. Jest zakazany w UE z powodu zagrożeń dla zdrowia.
Jaja stuletnie, Chiny: Jaja w Chinach są pokryte gliną, popiołem i solą i pozostawiane na kilka miesięcy. Żółtko zmienia kolor na zielony, tworząc wyjątkowy smak i zapach.
Huitlacoche, Meksyk: Meksykanie uwielbiają grzyb o nazwie huitlacoche, który rośnie na kukurydzy, powodując guzkowe narośla. Ma słodki, dymny smak i jest bogaty w witaminy.
Fermentowany, suszony rekin, Islandia: Na Islandii mięso rekina jest fermentowane i suszone przed spożyciem. Proces ten usuwa toksyny, a przysmak nazywa się "hakarl".
Żywe kałamarnice, Korea Południowa: Sannakji to południowokoreańskie danie z surowej kałamarnicy podawanej, gdy jest jeszcze trochę żywa. Jeśli nie zostanie odpowiednio przeżuta, macki mogą spowodować zadławienie.
Świnka morska, Peru: Świnki morskie, zwane cuy, są powszechnie zjadane w Peru. Podawane są pieczone lub smażone i mają smak podobny do mięsa kurczaka lub kaczki.
Teraz możesz wymyśleć własną wycieczkę, pełną unikalnych wrażeń kulinarnych.